پر بازدیدترین
خبر های ورزشی
آمار سایت
امروز
-1
دیروز
-1
هفته
-1
ماه
-1
کل
-1
 
کد مطلب: 161484
مردم بدانند رآکتور اراک بازطراحي شود برگشت پذيرنيست/ پشت اين مذاکرات عده اي حالت دلالي دارند
تاریخ انتشار : 1394/02/27 19:38:59
نمایش : 1707
رئيس سابق سازمان انرژي اتمي تأکيد کرد: پروتکل الحاقي اصلا نبايد شامل بازرسي از مراکز غيرهسته‌اي ما شود.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، فريدون عباسي در مصاحبه اختصاصي با خبرگزاري صدا و سيما با اشاره به مشروط شدن رفع تحريم‌ها به راستي‌آزمايي آژانس بين‌المللي انرژي اتمي و وابستگي اين نهاد به قدرت‌ها افزود: بايد ساختار و سازمان آژانس را درست بشناسيم.


رئيس سابق سازمان انرژي اتمي تأکيد کرد: پروتکل الحاقي اصلا نبايد شامل بازرسي از مراکز غيرهسته‌اي ما شود.

وي اظهار داشت: اگر مردم مي خواهند قضاوتي در اين زمينه داشته باشند که مثلا پس از دوره‌اي تحريم ها برداشته مي‌شود يا نه بايد بدانند اصلا عملکرد آژانس به چه نحو است، با چه استدلالاتي جلو مي آيد و چگونه قانع مي شود.

عباسي گفت: آژانس در سال ۲۰۱۱ پس از حدود ۸ سال که پرونده ايران را روي آنتن‌هاي خبري قرار داد ، بازرس مي فرستاد و با ما بحث مي کرد و در نهايت گزارشي به شماره ۶۵ را به شوراي حکام داد که در آن ، کل مناقشه اي را که با ما درباره مسئله هسته‌اي دارند مکتوب کرد.

وي افزود : اين گزارش يک ضميمه و حدود ۶۴ تا ۶۶ بند دارد که گزارش خوبي براي استناد کردن است.

عباسي اضافه کرد : ما از ۲۰۱۱ درباره اين گزارش با آژانس مذاکره داشته ايم و درباره بندهاي آنها صحبت هاي بسيار کرده ايم ؛ ايران هم گزارش هاي مکتوبي در اين باره ارايه کرده اما آژانس مي گويد قانع نشده است.

اين کارشناس مسائل هسته اي گفت : در آن گزارش ما نه فقط متهم شديم بلکه در يک پاراگراف از نظر انحراف از ان پي تي مجرم شناخته شديم .

وي افزود: بر اين اساس ، مسئولان آژانس در جلسات خصوصي و حضوري ادعا کردند که ما کار نظامي انجام داده‌ايم . ما مستندات قابل اثبات خواستيم و گفتيم سند ارائه کنند اما ارايه نمي کنند و مي گويند اگر سند بدهند با کانال هاي ارتباطي شان برخورد مي کنيم و آن را از بين مي بريم.

عباسي گفت: مردم دقت کنند که آژانس در مکتوبي که به شوراي حکام آژانس داده نه فقط ما را متهم دانسته بلکه مجرم دانسته است.

رئيس سابق سازمان انرژي اتمي افزود: آژانس در سال ۲۰۱۴ و پس از توافق ژنو در گزارش شماره ۱۰ به شوراي حکام اعلام کرد اين گزارش با گزارش سال ۲۰۱۱ سازگار است.

وي اضافه کرد: آژانس مدعي است در اين سه سال ، اطلاعات جديدي دريافت کرده که اطلاعات پيشين آنها را بيشتر تاييد مي کند . يعني آژانس پس از توافق ژنو باز تاکيدکرده است که ما از برنامه هاي صلح آميز هسته اي انحراف داريم.

عباسي ادامه داد : اين موضوعي است که اصلا در جامعه پرداخته نمي شود و دوستان مذاکره کننده هم آن را باز نمي کنند که با چه تشکيلاتي مواجهيم.

وي با بيان اين که آژانس قبل از محاکمه براي ما حکم صادر کرده است گفت : بايد توجه داشت که اگر هر يک از اعضاي " ان پي تي " انحراف داشته باشند تبعات خاص خود را دارد و کشورهاي ديگر مي توانند در عرصه هاي دانش صلح آميز هسته اي با اين کشور همکاري نکنند.

عباسي افزود: با چنين ادعايي ، چون احتمالا يک سلاح هسته اي را مي شود در کلاهک موشک يا بمب هواپيما گذاشت ما بايد برنامه موشکي مان را هم به آنان اعلام کنيم و علت اين که در مذاکرات مي خواهند وارد برنامه موشکي ما شوند براساس همين ادله است که مي خواهند برنامه موشکي ما را به برنامه هسته اي وصل کنند.

اين کارشناس مسائل هسته اي تصريح کرد: آژانس نظرش را داده است و اکنون در لوزان سوييس برداشته شدن تحريم ها اعم از خاتمه يا تعليق را به نظر‌ آژانس درباره مسايل کليدي برنامه هسته اي موکول کرده اند .

وي با طرح اين پرسش که مسئله کليدي ما با آژانس در ۱۲ سال گذشته چيست گفت : آن ها ما را به ساخت سلاح هسته اي متهم کرده و نتوانسته اند آن را ثابت کنند ؛ فقط مي گويد قانع نشده اند .

عباسي افزود : اگر اراده سياسي غربي ها بر اين نباشد که آژانس را هدايت کنند تا شفافيت را در مدت کوتاه به ما بدهد و با دريافت پاسخ هر سوال آن را تمام شده بداند محال است که آژانس به ما شفافيت در فعاليت هاي هسته اي بدهد و اصلا تحريمي برداشته نمي شود و تا ابد ما بايد اين برنامه را با غربي ها دنبال کنيم.

«هشدار به برخي رسانه‌ها: هيچ‌گاه به بازرسان آژانس اطلاعات اشتباه نداده‌ايم.»

رئيس سابق سازمان انرژي اتمي همچنين در پاسخ به پرسش ديگري درباره تخلفات آژانس در بررسي پرونده فعاليت هاي صلح آميز هسته اي ايران گفت: ما هيچ مطلبي را که بخواهيم از آژانس پنهان کنيم نداشتيم يعني تمام برنامه هاي ما به اطلاع آژانس رسيده است .

وي افزود : قبل از هر فعاليتي ، مکتوب آن را اعلام کرده ايم ، بازرسان آمده و بازرسي کرده اند وقتي ما تحقيقي انجام داده يا محصولي را توليد کرده ايم بازرسان آن را مي بينند و پس از تأييد، در جعبه را هم پلمپ مي کنند.

عباسي اضافه کرد : حتي اگر بخواهيم آن را از يک مجتمع کاري مثلا در اصفهان به اراک منتقل کنيم ، آژانس آن را پلمپ مي کند و مأمورش دوباره در اراک آن را باز مي کند يعني آنجا هم زير نظر آژانس است.

اين کارشناس مسائل هسته اي گفت : متأسفانه بعضا سوء برداشتي از سخن بنده يا ديگر مسئولان کشورمان مي شود که ادعا مي کنند ما گفته ايم به آژانس اطلاعات غلط مي داديم.

وي افزود : امريکايي‌ها نيز از مصاحبه بنده در وين سوء استفاده کردند و مدعي شدند که بنده گفته ام ما به آژانس اطلاعات غلط مي داده ايم در صورتي که در مذاکرات و مصاحبه ها گفتيم اگر هم اطلاعات غلطي از کشورمان داده شده است به دستگاه‌هاي امنيتي خارجي بوده که حتما کار درستي بوده است.

عباسي اضافه کرد : علت اين است که آنان جاسوسند ، مقام رسمي آژانس که نيستند آنان آمده اند شنود کنند ، اسناد ما را ببينند و متخصصان ما را بازجويي کنند. پس ما حتما براي حفظ سرمايه انساني، مادي و تجهيزاتي خود بايد دستگاه‌هاي امنيتي جاسوسي را گمراه کنيم تا بتوانيم کار کنيم و اين گمراهي را نبايد ارائه اطلاعات نادرست به آژانس تلقي نکنند.

رئيس سابق سازمان انرژي اتمي با ابراز تأسف از اقدام برخي رسانه ها در تحريف مستمر اين بخش از سخناش هشدار داد: به اين افراد اخطار مي دهم که از انحراف افکار عمومي دست بردارند چون صحت ندارد ما هيچ وقت به بازرسان آژانس اطلاعات اشتباه نداده‌ايم چون آنان متخصص و باسوادند و در کشور ما حضور دارند متخصصان ما با آنان گفتگو مي کنند ، مي آيند و آنچه را مي بينند گزارش مي دهند.

وي گفت: البته ممکن است برخي بازرسان نيز اطلاعات را در اختيار افراد ديگر يا دستگاه‌هاي امنيتي بگذارند به اين علت که آنان مليت هاي مختلف دارند و مطمئنا به کشور خودشان عرق دارند. آنان از نظام‌هاي حکومتي‌شان تابعيت دارند وگرنه به آنان اجازه نمي دهند در کشور ديگري کار کنند.

عباسي افزود : اما به فرض که اين افراد از جاي ديگري پول نمي گيرند ، اخلاق حرفه اي را رعايت مي کنند و به سوگندشان وفادار باشند آيا دستگاهي که اطلاعات را در آن ذخيره مي کنند ، رايانه ، کتابخانه ها و مرکز اسناد آژانس امنيت لازم را دارد و کسي نمي تواند رايانه را هک کند و به اطلاعات دسترسي يابد؟

وي اضافه کرد : به دفعات ديده ايم قبل از ارائه گزارش آقاي آمانو به شوراي حکام ، خبرگزاري‌ها آن را منتشر کرده اند اين به معني دسترسي خبرگزاري‌ها به اين سيستم است.

عباسي با طرح اين پرسش که ماهواره ها و شبکه اينترنت در اختيار چه کساني است ادامه داد: اگر به سلامت کارشناسان و بازرسان آژانس هم اطمينان داشته باشيم اين اطلاعات از مسيري منتقل مي شود که ديگران به آن دسترسي دارند و هر گزارشي که از کشورمان ارسال شود ديگران مي بينند و مي توانند از آن سوء استفاده کنند.

وي با اشاره به ناکامي هاي مکرر دشمنان براي تخريب و از کار انداختن سانتريفيوژهاي ما گفت : تنها افرادي که مي توانستند در هر جاي حساس صنعت هسته اي ما وارد شوند بازرسان آژانس بودند. اين بازرسان گزارش مي دهند که آيا تعداد سانتريفيوژها به تعداد قبل است يا نه؛ چقدر ماده توليد کرده ايم و غني‌سازي در چه سطحي است.

عباسي افزود : با توجه به اينکه آنان ريز اطلاعات را از ما مي گيرند اگر خرابکاري هاي صنعتي، خرابکاري هاي مواد و جاسازي مواد منفجره در دستگاه ها عمل مي کرد دشمن به نتيجه مي رسيد .

وي اضافه کرد: بر اين اساس گزارش هاي آژانس براي دستگاه هاي امنيتي خارجي که دست به خرابکاري در صنعت ما زده بودند حتما قابل ارزيابي بود زيرا بازرسان آژانس منبع خوبي هستند که از درون سايت هاي ما کسب اطلاع کنند که آيا خرابکاري ها مؤثر بوده است يا خير.

عباسي ادامه داد: در طول سال ها از اين موضوعات مراقبت و سعي کرديم اگر جايي هم از حملات مختلف سايبري، امنيتي و خرابکاري آسيب مي بيند آن را به‌موقع جبران کنيم تا جاسوس داخلي و خارجي متوجه نوع آسيب ها نشود.

اين کارشناس مسائل هسته اي گفت: مردم بدانند که اين صنعت به سادگي حفظ نشده است سال هاست که با تهاجم مواجه بوده‌ايم و اگر سانتريفيوژهاي درحال کار يا نصب شده داريم يا براي توليد نسل هاي جديد آن به خوبي توانسته‌ايم کار کنيم ثمره تلاش هاي بسيار است.

وي افزود: دشمنان ما تلاش بسيار کردند که ما به مواد لازم دست نيابيم و خرابکاري هاي بسيار کردند براي نمونه اليافي براي استفاده در سانتريفيوژهاي نسل ۲ ، ۳ و پيشرفته‌تر تهيه کرده بوديم که متوجه شديم از داخل به نحوي قيچي شده بود که اگر قرقره آن را باز مي کرديم، به طور کامل آسيب مي ديد.

عباسي اضافه کرد : يکي از افرادي که در اين زمينه خيلي کار کرد شهيد احمدي روشن بود يعني متخصص ما مي توانست در اين باره فکر کند که آنها مي توانند در الياف خرابکاري و قطعات را عوض کرده باشند.

رئيس سابق سازمان انرژي اتمي با اشاره به ديدار و مذاکراتش با آمانو گفت : به او تذکر دادم که اطلاعاتي که از کشور ما جمع مي شود در اختيار دستگاه‌هاي امنيتي خارجي و گروه هاي تروريستي قرار مي گيرد و از او خواستم که تضمين بدهد که اطلاعات ما جاي ديگري نرود چون با ترور مواجهيم و افرادمان را از دست مي دهيم و در سيستم ها خرابکاري مي شود.

عباسي افزود: آمانو در پاسخ به اظهاراتم گفت "ما با گروه هاي تروريستي ارتباطي نداريم"؛ اين بديهي بود به همين علت گفتم شما هر قدر هم آدم خوبي باشيد اسناد در آژانس قابل دسترسي است پس به ما تضمين بدهيد اما باز تأکيد کرد که با گروه هاي تروريستي ارتباطي ندارند.

وي اضافه کرد: به آمانو گفتم مي دانم ، شما انسان محترمي هستي و حتماً ارتباطي نداريد اما دستگاه‌هاي امنيتي از اين اطلاعات برداشت مي کنند. او نمي خواست متوجه شود. وقتي آژانس و رئيسش نمي خواهد درباره موضوعي توجيه شود هر قدر هم استدلال کنيم نمي پذيرد.

رئيس سابق سازمان انرژي اتمي به مسئولان توصيه کرد که درباره بازرسي از تأسيسات کشورمان دقت کنند و به ويژه در سايت هاي غيرهسته اي هيچ دليلي وجود ندارد که بازرسان آژانس بخواهند بازرسي کنند.

عباسي هشدار داد: استدلالي که درباره پذيرش معاهده جامع منع آزمايش‌هاي هسته‌اي يا در پروتکل الحاقي وجود دارد اصلا نبايد شامل مراکز غيرهسته اي ما شود چون اطلاعاتي از آن سيستم ها اخذ مي شود که مي تواند امنيت ملي ما را به خطر بيندازد.

« وزير خارجه مي‌بايست تقاضاي غني‌سازي ۵۶ درصد را در مذاکرات مطرح مي‌کرد.»

رئيس سابق سازمان انرژي اتمي در پاسخ به پرسش ديگري درباره گزارش هاي دوپهلوي آژانس و استفاده ابزاري قدرت ها از اين نهاد عليه کشورمان گفت : مردم بدانند که ما در مذاکرات قبلي خيلي شفاف با آژانس برخورد کرديم يعني از تمام مراکز ما اجازه بازرسي و کسب اطلاعات داشتند و هيچ کاري را بدون مکاتبه با آن انجام نمي داديم.

عباسي افزود : در ديدار با آمانو به او گفتم اين چه گزارش هايي است که هر بار عليه ما منتشر مي کنيد؟ به او پيشنهاد کردم زمان معقولي را تعيين کند تا با هم صحبت کنيم و به سوالاتشان پاسخ دهيم و ذهنشان را روشن کنيم .

وي اضافه کرد: دوره اي پنج ساله را براي بازرسي ها به او پيشنهاد کردم و از خواستم ديگر جملاتي مانند اينکه " نمي تواند درباره مواد اظهار نشده ، اظهارنظر کند " در گزارش هايش درباره فعاليت هاي صلح آميز هسته اي ما ننويسد زيرا ما موادي نداريم که اظهار نکرده باشيم.

عباسي ادامه داد : به او گفتم طبيعي است که شما نتوانيد درباره مواد اظهارنشده ، اظهار نظر کنيد اما درج اين جمله در گزارش ها چه چيزي را حل مي کند جز اين که براي ما اشکال ايجاد مي کند .

رئيس سابق سازمان انرژي اتمي گفت : در اين ديدار به او گفتم آقاي آمانو طبل جنگ را به دست تو داده اند يعني اگر بخواهند جنگي را به ما تحميل کنند چرا طبلش را تو مي زني و اعلام جنگ مي کني ؟

وي افزود : به آمانو گفتم بيا تا با يکديگر منطقي صحبت کنيم ، ۵ سال زمان خوبي است که بازرسان راستي آزمايي کنند و ديگر هيچ گزارش منفي درباره ايران ننويسي البته اگر پيدا کردي بنويس .

عباسي با نقل ادامه مذاکراتش در ديدار با آمانو گفت : آمانو در پاسخ به پيشنهادم گفت ۵ سال زياد است در حالي که از آن زمان حدود ۴ سال گذشته است يعني اگر به پيشنهادم توجه کرده بود تاکنون مسائل حل شده بود .

وي افزود: از او خواستم مدت راستي آزمايي ها را مشخص کند که معاونش دوره پنج هفته اي را پيشنهاد کرد اما آمانو گفت " اين ديگر خيلي بيخود است " يعني اينکه در اين مدت نمي توان به نتيجه رسيد.

عباسي اضافه کرد: شايد نمي خواست دوره پيشنهادي اينقدر کوتاه باشد که در ۵ هفته به نتيجه برسيم زيرا اگر مي آمد و بررسي مي کرد در اين مدت چيزي در ايران پيدا نمي کرد. در ايران چيزي نيست که بخواهد درباره آن گزارش تهيه کند.

اين کارشناس مسائل هسته اي پرونده فعاليت هاي صلح آميز هسته اي کشورمان را سياسي دانست و گفت : برخي قدرت ها از ابزار آژانس به عنوان مرجعي بين المللي استفاده کرده و با پرونده سازي عليه کشورمان ما را به انحراف از ان پي تي و تلاش براي توليد سلاح هسته اي متهم کرده اند.

عباسي افزود : توليد سلاح هسته اي هم دو جنبه بيشتر ندارد يکي مواد مي خواهد و ديگر فناوري . اين مواد در کجا توليد مي شود ؟ آنان استدلال مي کنند که در غني سازي و ما مي توانيم غني سازي کنيم.

وي گفت: ‌اين درحالي است که ما مشکلي در غني سازي نداريم هر درصدي که بخواهيم مي توانيم غني کنيم اما چه زمان ۲۰ درصد غني سازي کرديم ؟ وقتي مواد مورد نياز را به ما ندادند .

رئيس سابق سازمان انرژي اتمي تصريح کرد : خوب بود آقاي ظريف به جاي اينکه يکباره در توافق ژنو همه دستاوردهاي ما را يکجا بگذارد و بيايد و چيزي براي مذاکره بعدي دستش نباشد تقاضاي غني سازي ۵۶ درصدي اورانيوم را ارائه مي کرد.

عباسي افزود : بايد مي گفت ما خودمان اين کار را نمي کنيم و از آن ها مي خواست بيايند اورانيوم ۵۶ درصد را به منظور تامين سوخت پيشرانه هاي دريايي ، موتورهاي زيردريايي ، کشتي هاي باربري و اينگونه نيازها براي ۵ تا ۱۰ سال آينده در اختيار ايران قرار دهند.

وي اضافه کرد: بايد به آنان مي گفت اگر به ما تضمين بدهند، اين ميزان غني سازي را انجام نمي دهيم و اگر تضمين نمي دادند ما بايد برنامه ريزي مي کرديم که خودمان زيرنظر آژانس غني سازي کنيم و حتي از آن کمک علمي و فني بخواهيم .

عباسي گفت : پس اراده اژانس بر حل موضوع نيست و کشورهايي که بر آن احاطه دارند چنين دستوري به او نداده اند وگرنه آمانو مي توانست با بنده به عنوان مسئول هسته اي کشور درست مذاکره و مسائل را در دوره اي پنج ، سه يا دو و نيم ساله حل و فصل کند.

« مردم بدانند اگر رآکتور اراک بازطراحي شود، ديگر بازگشت‌پذير نيست.»

رئيس سابق سازمان انرژي اتمي در پاسخ به پرسشي مبني بر اينکه از نظر علمي مدت بازگشت پذيري فعاليت هاي تعليق شده هسته اي ما چقدر است گفت: اساسا ما نبايد هيچ چيز را تغيير مي داديم وقتي انسان وارد مذاکره مي شود بايد گام به گام کار کند يعني چه دليلي داشت که ما تکميل رآکتور اراک را متوقف کنيم؟

عباسي افزود : اين راهکار داشت اگر مي آمدند از متخصصان اين رشته مي پرسيدند حتماً جواب مي دادند که چه راهي داشت . مي توانستند دو سال بروند مذاکره کنند و رآکتور اراک نيز کارش را انجام بدهد بدون اينکه مواد هسته اي داخلش وارد شود.

وي اضافه کرد : سانتريفيوژها مي تواند نصب شده باقي بماند و کارش را انجام بدهد مواد هم تحت نظارت آژانس توليد شود و مذاکره کنندگان هم بروند مذاکره کنند بعد ببينند طرف مقابل چه گام مثبتي برمي‌دارد ما نيز متناسب با آن گام برداريم.

عباسي تصريح کرد : اشتباهي که دوستان در سال ۸۳ مرتکب شدند پذيرش داوطلبانه تعليق بود و آنقدر قطعنامه شوراي حکام گرفتند که باعث شد پرونده ما به شوراي امنيت ارسال شود يعني همان سه کشور اروپايي در اين موضوع نقش داشتند.

وي افزود: همان آقاي جک استراو که دوباره خودش را در سال ۹۲ در کشورمان نشان داد عامل ارسال پرونده ما به شوراي امنيت و تصويب مستمر تحريم ها عليه ما بود.

اين کارشناس هسته اي گفت : مسئولان سازمان انرژي اتمي که نبايد زودتر و جلوتر از تيم مذاکره کننده بدوند و بخواهند اين موضوع را توجيه کنند يا مدام از برادر بزرگوار و دانشمند سخن بگوييم و آن برادر بزرگوار هم بيايد اين مسائل را براي مردم مطرح کند.

عباسي افزود : اصلاً کشاندن اين موضوعات تخصصي به صدا و سيما و تشبيه آن به آبميوه‌گيري که در رسانه ها به طنز تبديل شد غلط است ، دستاوردهاي هسته‌اي را نبايد لوث و ساده کنيم اين طور نيست.

وي تصريح کرد: اين طور نيست که فعاليت هاي تعليق شده برگشت پذير باشد چون نخستين ضربه اي که وارد مي شود ضربه به نيروي انساني است . نيروي انساني ما باورش را در اينکه مقامات کشور با آنان بازي نمي کنند و با آنان به عنوان ابزار طرف نمي شوند از دست مي دهد.

عباسي با تأکيد بر اينکه حاکميت بايد براي نيروي هاي متخصص اطمينان ايجاد کند افزود : حاکميت ابتدا بايد به آنان تضمين شغلي بدهد و آينده آنان را حفظ کند.

رئيس سابق سازمان انرژي اتمي تصريح کرد: طرح چنين موضوعاتي در تلويزيون که با باز کردن يک شير در تأسيسات هسته اي ، بازگشت پذيري ممکن است اصلاً صحت ندارد آدم‌ها که شير نيستند بخواهيد آنان را باز و بسته کنيد يا رايانه نيستند آنان را خاموش کنيد و شش ماه ديگر روشن کنيد تا براي شما کار کنند.

عباسي گفت : اگر اين افراد بروند مانند تفنگي مي مانند که از سر پر مي شود طول مي کشد تا دوباره باروت در آن بريزيم يا گلوله در آن قرار دهيم که قابل استفاده باشند . خوب است صدا و سيما دوباره مجموعه تلويزيوني تفنگ سرپر را براي راهنمايي برخي مسئولان پخش کند.

اين کارشناس هسته اي افزود : نبايد هر چيزي را توجيه کنيم بايد به مردم بگوييم که اصل بر سر " پي ام دي" است يعني پاسيبل ميليتري (possible military)داي مِنشِن است که به مفهوم ابعاد احتمالي نظامي است. بايد فقط درباره اين موضوع صحبت مي کرديم و هيچ چيز را هم تعطيل نمي کرديم .

وي گفت : مردم بدانند که اگر رآکتور اراک بازطراحي شود ديگر برگشت پذير نيست مگر سرمايه ملي ما چقدر است که در اين زمينه ها کار کنيم ؟ اين آقايان هم اگر مي خواهند مطابق ميل امريکايي‌ها رفتار کنند بروند پولش را از آنان بگيرند.

عباسي افزود : بگويند رآکتور اراک را همان طور نگه مي داريم و مي بنديم که آسيب نبيند کنارش زمين داريم مي رويم رآکتور جديد مي سازيم؛ اين خيلي بهتر از اين است که آن را بازطراحي کنيم.

وي اضافه کرد: چرا رآکتور جديد را در شيراز ، مشهد يا تبريز ايجاد نکنيم؟ جامعه دانشگاهي ما و صنعتي که در آنجا داريم بايد از فناوري پيشرفته بهره مند شود اگر چيز جديدي هست آنجا ببريم و رآکتور کنوني را که در خنداب اراک است حفظ کنيم .

عباسي تصريح کرد: متأسفانه مسئولاني که اين حرف‌ها را مي زنند مي روند ذهن برخي تصميم‌سازان کشور را نيز خراب مي کنند به گونه اي که يکباره مي گويند سوخت اين رآکتور تست نشده بود و اين مائده آسماني بود که به ما گفته شد تعطيل کنيم و جملاتي را انسان از اينها مي شنود که تعجب مي کند که کجا درس خوانده و دانشمند شده اند .

وي در پاسخ به شبهه کساني که با مقايسه رآکتور اراک با چرنوبيل ، فعاليت آن را خطرناک دانسته اند افزود : اساساً نوع اين دو رآکتور تفاوت دارد اتفاقي که آنجا افتاد در رآکتور اراک قابل تکرار نيست زيرا ايمني بسيار بالاتري از رآکتور چهل مگاواتي دارد و احتمال بروز حادثه چرنوبيل در آن نيست.

عباسي تأکيد کرد : سوخت رآکتور اراک در کشور در حال آزمايش بود و صحت ساختش تأييد مي شد. ما بايد اين راه را مي رفتيم و آن را همان طور که بود راه اندازي مي کرديم حتي اگر پلوتونيوم در آن توليد مي شد و آژانس و کشورهاي ديگر حساس باشند .

وي تصريح کرد : کار با پلوتونيوم که براي ما حرام نيست مگر ما مي خواهيم بمب بسازيم؟ ما تحت نظر آژانسيم و مي خواهيم رآکتورهاي آينده را با سوخت پلوتونيوم بسازيم؛ چرا اينها را به مردم گفته نمي شود؟ چرا مي خواهيم نسل آ‌ينده را از انرژي پاک محروم کنيم‌؟

عباسي با بيان اينکه آژانس موظف بود بر رآکتور ما نظارت کند که انحراف نداشته باشد افزود: ما حتي بازفرآوري سوخت را نبايد تعطيل کنيم و بايد آن را تحت نظر آژانس انجام دهيم چون در آن آنقدر راديوايزوتوپ هاي مفيد هست که در سلامت مردم مؤثر است.

اين کارشناس هسته اي اضافه کرد: اين ايزوتوپ ها در بيمارستان ها و راديوگرافي هاي صنعتي قابل استفاده است و خيلي مزايا در سوخت پسماند رآکتور وجود دارد. ما خود را از اين حق محروم مي کنيم.

«افشاي نقش مؤسسه نروژي در تعطيلي رآکتور آب سنگين اراک.»

رئيس سابق سازمان انرژي اتمي در پاسخ به پرسش ديگري درباره ميزان انطباق گزاره برگ امريکا با واقعيات مذاکرات و تعهداتي که ما داده ايم تصريح کرد: به عنوان متخصص مي گويم به نظر مي آيد برخي مطالب را دوستان در مذاکرات پذيرفته اند که انجام دهند و اينها را نمي گويند.

عباسي با انتقاد از تناقض در سخن برخي مقامات مسئول در مذاکرات افزود :‌ يکي مي گويد فکت شيت همين است که در تلويزيون مي گوييم ديگري مي گويد منتشر مي کنيم يکي مي گويد منتشر کرده ايم بالاخره اينها تناقض است.

وي اضافه کرد :‌ تلاش مي شود که افرادي مانند بنده در اين موضوع گيج شويم که نمي شويم متخصصان کشور مي فهمند که چه اتفاقي افتاده است اين فکت شيت امريکايي ها که يک شبه منتشر نشده است .

عباسي گفت : اين فکت شيت ريشه در سال هاي خيلي قبل دارد مؤسسه اي نروژي در سال ۲۰۱۲ به ايران آمد و براي رآکتور اراک به سفارش امريکايي ها کلي کار کرده است يعني چيزهايي که امريکا در مذاکرات مي گويد مربوط به قبل از سال ۲۰۱۲ است که در آن سال تازه گزارشش منتشر شده است .

وي تصريح کرد : خيلي متأثر شدم از اينکه در صفحه ۱۱۰ آن گزارش ذکر شده است بازطراحي را براي حفظ آبروي ايرانيان بدهيم که خودشان ارائه کنند .

رئيس سابق سازمان انرژي اتمي با اشاره به بيانات مقام معظم رهبري مبني بر اينکه امريکايي ها فکت شيتشان را دو ساعت بعد از مذاکره آماده نکرده اند افزود : سندي را ارائه مي کنم که سال ۲۰۱۲ آنها محاسبات تغيير رآکتور اراک را در آن آغاز کرده بودند و ۲۰۱۵ گزارش جديدشان منتشر شده است و اگر خلاصه آن گزارش را بخوانيد همين مطالبي است که برخي مسئولان ما در برنامه نگاه يک يا ديگر شبکه هاي خبري گفتند.

عباسي گفت :‌ اين خلاصه گزارش همان مؤسسه است پس ببينيد که نسخه ديگري پيچيده شده است و ظاهراً در پشت اين مذاکرات عده اي هستند که حالت دلالي دارند و دوستان ما در مجامع علني بيان نمي کنند.

وي افزود : اينها مسائلي است که ما در منابع خارجي ها مي بينيم يعني مي رويم سايت ها را مي گرديم و اين مطالب را پيدا مي کنيم ، کليد واژه هايي را جستجو مي کنيم تا ببينيم آن مؤسسه هاي تصميم ساز در سال هاي قبل براي غربي ها چه نوشته اند.

اين کارشناس هسته اي تصريح کرد : ما گزارش‌هاي ۲۰۱۲ و ۲۰۱۵ اين مؤسسه نروژي را پيدا کرده ايم که روي آن کار مي کنيم و به مقامات کشور هم ارائه مي کنيم. دوستان بيايند اين همدلي را داشته باشند و بگويند که چه خبر است يعني ما را کجا مي برند.

عباسي بار ديگر تأکيد کرد : مسئله ما فقط با آژانس و درباره ابعاد نظامي احتمالي است و اينکه آژانس بايد قانع شود . وقتي صحبت از تَرَک ، شکاف و امثال آن در تحريم ها مي کنيم بايد بدانيم اگر خودمان را به عنوان قدرت در دنيا مطرح نکنيم آژانس اين شفافيت را به ما نخواهد داد و تحريم ها برداشته نخواهد شد.

« تمرکز دستگاه ديپلماسي بر مذاکرات هسته‌اي انحراف است.»

رئيس سابق سازمان انرژي اتمي همچنين در پاسخ به پرسشي مبني بر اينکه ما به چه سطحي از پيشرفت در فناوري هسته اي رسيده ايم و با توافق جامع در چه سطح خواهيم ماند اظهار داشت: ما به عنوان کشوري هستيم که چرخه سوخت را به طور کامل داريم درحالي که همه کشورها اين چرخه را به طور کامل ندارند .

عباسي گفت : برخي مواد دارند و خام فروشي مي کنند برخي کيک زرد توليد مي کنند و فقط آن را مي فروشند و برخي نيز کارخانه هاي فرآوري دارند که کيک زرد را مي گيرند، فرآوري مي کنند و به کشورهايي که غني سازي دارند مي دهند.

وي افزود : اما ما همه اينها را داريم و تحت تحريم هم به آن رسيده ايم که خيلي هم خوب بوده است يعني هر چه تحريم کردند ما جلو رفتيم و فرايند چرخه سوخت را به طور بومي در کشورمان ايجاد کرديم.

عباسي اضافه کرد: تجهيزات خارجي هم خيلي نياز نداريم و مي توانيم در داخل توليد کنيم و تجربه خيلي خوبي هم در کار با مواد راديواکتيو پيدا کرده ايم ؛ متخصصان ما ديگر شيمي اورانيوم و ترکيبات فلوئور را خوب مي شناسند.

وي گفت : فلوئور ماده اي استراتژيک است که در صنايع ديگر خيلي کاربرد دارد و ما امروزه آن را مي توانيم در کشور توليد کنيم که قبلا نمي توانستيم .

عباسي افزود : زيرکونيوم ماده اي است که توليدش ساده نيست و ما تمام فرايند اين کار را در زمان تحريم انجام داديم يعني حتي منبع اوليه اش را اگر در کشور جستجو کنيم مي توانيم توليد کنيم پس ما در چرخه سوخت تقريباً خودکفايي کامل داريم.

اين کارشناس هسته اي همچنين در پاسخ به شبهه افکني کساني که فعاليت هاي هسته اي را به علت کمبود برخي مواد هسته اي مقرون به صرفه نمي دانند گفت: مگر آلمان و فرانسه مواد دارند؟ کساني که کار هسته اي کرده اند همه شان مواد اوليه دارند؟ ما هم مي توانيم برويم از کشورهاي افريقا يا ديگر کشورها که بقيه معامله مي کنند تهيه کنيم .

عباسي تصريح کرد: اتفاقا دستگاه ديپلماسي ما بايد برود اين مسائل را حل کند نه به مسئله هسته اي بپردازد اين انحراف بوده است که ذهن دستگاه ديپلماسي ما را بر مسئله هسته اي متمرکز کرده است اين دستگاه بايد بر اقتصاد متمرکز شود يعني با کشورهاي ديگر رايزني و بده بستان کند ، وقت بگذارد ، اتاق هاي فکرش را فعال کند و گره ها را بگشايد در حالي که اين کار نشده است.

وي گفت : در بحث رآکتورهاي هسته اي ، تجهيزات تشکيل دهنده آن بسيار است يعني از نظر مواد هسته اي بسيار مهم است که ما به فلزات و پليمرهاي خاص دست پيدا کنيم اينها در صنعت هسته اي آغاز شده بود.

رئيس سابق سازمان انرژي اتمي افزود : ما اصفهان را به قطب موادمان تبديل کرديم چون سوختمان را آنجا توليد مي کرديم ما آنجا رآکتورهايي داشتيم که مي توانست با مواد خوب کار کند اينها بايد ادامه پيدا کند .

عباسي اضافه کرد: ما بايد ابتدا مسئله سوخت را حل مي کرديم که خيلي خوب بود زيرا بايد از سوخت مطمئن مي شديم بعد بايد بهينه سازي مي کرديم چون در فشار و تحريم بوديم .

وي ادامه داد : ممکن است برخي توليدات ما بهينه و اقتصادي نباشد اگر ما بهينه سازي انجام دهيم و حساب کنيم روي اينکه سنگ معدن و کيک زرد را از بيرون مي آورديم و فرآوري مي کرديم اکنون به صادرکننده تبديل شده بوديم که مي توانست مواد هسته اي لازم براي رآکتورها را توليد کند.

عباسي گفت: شرکت هاي داخلي و خارجي ما در کوتاه ترين مدت مي توانند شريک شوند و سوخت با استاندارد جهاني توليد کنند و ما به صادرکننده آن تبديل شويم کاري که با روسيه، چين و حتي غربي ها قابل اجراست همچنان که به فرانسوي ها پيشنهاد کرديم که از تحريم ها دست بردارند.

وي افزود: به آنان گفتيم سه، چهار سال ديگر تحريم ها تمام مي شود پس بياييد از حالا درباره ساخت رآکتورها و تجهيزات هسته اي مذاکره کنيم؛ اينگونه نبود که ما فقط به شرقي ها فکر کنيم ما بايد با تمام دنيا با حفظ عزت، حکمت و مصلحت و با حفظ منافع ملي و آبروي خود کار مي کرديم.

« تبلور چرخيدن چرخ زندگي مردم در گردش سانتريفيوژهاست.»

رئيس سابق سازمان انرژي اتمي گفت : بخش خصوصي ما شجاعت لازم را براي پرداختن به توليد محصولات با استانداردهاي هسته اي دارد ؛ کافي است حاکميت به آنها کمک کند و دولت از آنان بخواهد زيرا آنان کارهاي بسيار بزرگي مي توانند انجام دهند.

عباسي افزود: ما دانش خوبي در زمينه الکترونيک داريم ؛ بهترين متخصصان ما در اين رشته فعاليت مي کنند ما در مبحث آي اند سي مي توانيم جزو کشورهاي مطرح دنيا باشيم يعني در کنترل و ساخت تجهيزات؛ کارهايي که انجام شده است يعني در شرايط تحريم اين کارها را کرده ايم.

وي با بيان اينکه وضع ما در فناوري هسته اي بسيار خوب است اضافه کرد: مردم نبايد فکر کنند که هسته اي تافته جدا بافته و چيز مزاحم و ترسناکي است يا چرخه زندگي شان را فلج کرده است اصلاً اينگونه نيست زيرا ما در تمام رشته هاي فني، مهندسي و حتي مهندسي و روانشناسي پيشرفت کرده ايم که اين پيشرفت ها در ماشين سانتريفيوژ تجلي يافته است.

عباسي گفت: تبلور چرخيدن چرخ زندگي مردم ، ايجاد اشتغال در جامعه ، ايجاد درآمد ، توليد ثروت ملي ، گوشه کوچکش در کپي سازي ماشين سانتريفيوژ است چه برسد به اينکه طراحي کنيم ، بسازيم و بومي سازي کنيم و موادش را در داخل توليد کنيم .

وي افزود: لشکر علمي ما حرکت کرده است و يکي يکي خاکريزها را فتح مي کند و يکي از مؤلفه هاي قدرت که علم و فناوري است در کنار شاخص هاي انرژي ، جمعيت و تمدن و فرهنگ کامل مي شود که اگر با ديدگاه اينکه قدرتي جهاني هستيم نگاه کنيم مشکلات اقتصادمان حل خواهد شد.

عباسي هشدار داد: اما اگر ديدگاه ما اين باشد که ما يکي از قمرهاي اقمار غربي‌ها هستيم هيچ وقت مسائلمان حل نخواهد شد. ما با آژانس به اندازه اي که هست بايد دقت کنيم نهاد مهمي است که با آن سر و کار داريم .

وي گفت : آژانس کاملاً همه سايت هاي ما را ديده و همه فعاليت هاي ما زير نظر آن بوده و هست گزارش هاي آژانس را هم اگر نگاه کنيد حداقل در چهار، پنج سال گذشته ، شفافيت فعاليت هاي ما را تأييد کرده است .

عباسي افزود : درست در زماني که در اوج توليد مواد بوده ايم، غني سازي ما پيشرفت کرده است و ماشين هايمان را اضافه کرده ايم آژانس هيچ گزارش سوئي درباره ما نداده است و اينها همه ساخته دستگاه‌هاي امنيتي خارجي است.

رئيس سابق سازمان انرژي اتمي از رسانه ملي خواست اين مسائل را درست به مردم بگويد و رسانه‌هاي ديگر نيز شيطنت نکنند و مسائل را اشتباه نگويند.

اين کارشناس هسته اي تصريح کرد: برخي رسانه ها خطي برخورد نکنند که بخواهند اين توافق و بيانيه را توجيه کنند اينها توجيه بردار نيست اقدام شتابزده اي در ژنو صورت گرفت که بابت آن مدام خسارت مي دهيم و مي رويم جاي ديگر مذاکره مي کنيم؛ بايد اين مسئله را با همدلي و همزباني خاتمه دهيم.
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html